WTC Nieuwsbrief mei 2020

Beste fietsvrienden

Hopelijk verkeren jullie allemaal in goede gezondheid en hebben jullie de conditie ondertussen kunnen onderhouden door te fietsen, wandelen en/of andere activiteiten.

Op de persconferentie, na de laatste Nationale Veiligheidsraad, werd bekendgemaakt dat er opnieuw mag gefietst worden in groepen van maximum 20 personen.

Gisteren was er een bestuursvergadering waarop dit item is besproken.

Er is beslist dat we vanaf volgend weekend (23-24 mei) een heropstart van de clubritten organiseren, maar uiteraard rekening houdend met de maatregelen die opgelegd zijn door de overheid.

We herhalen hieronder de richtlijnen die zijn opgelegd:

 • Maximum 20 personen (enkel clubleden, geen vriendengroepjes)
 • Bewaak de social distancing zowel zijdelings als voor en achter
 • Hinder door laatstgenoemde regel geen andere weggebruikers
 • Groepen moeten steeds vergezeld zijn van een wegkapitein. Hij/Zij draagt de verantwoordelijkheid van de groep

Bovenop deze richtlijnen willen we als bestuur nog een stap verder gaan, door te stellen dat de groepen het maximum van 10 personen niet mogen overschrijden. Op die manier kunnen we de veiligheid van de leden iets beter garanderen en het risico op verspreiding van het coronavirus maximaal beperken.

 

Dit betekent het volgende in de praktijk:

Er wordt elke week via de website een geplande rit voorgesteld. Wie dat wenst kan op de gekende plaatsen en uren samenkomen (zaterdag om 9u, zondag om 8u30) om deze rit in een kleine groep te fietsen. Fietsers die het nog te vroeg vinden om in een groep te fietsen kunnen dezelfde rit doen, maar dan individueel; bv iets vroeger of later vertrekken.

Bij het vertrek in Pellenberg zullen de groepjes ingedeeld worden (maximum 10 personen met inbegrip van de wegkapitein) en wordt gestart met de nodige afstand tussen de groepen en de individuen. Ook voor vertrek wordt een wegkapitein aangeduid per groep die de verantwoordelijkheid draagt over de toepassing van de opgelegde regels. Hij of zij fietst achteraan in de groep en zorgt voor een goede communicatie binnen de groep. Bevelen i.k.v. de opgelegde regels worden dan ook door de andere fietsers strikt opgevolgd. De club voorziet een armband die door de wegkapitein aan de linkerarm zal gedragen worden.

Bij iedere groepsrit is het belangrijk om een aanwezigheidslijst bij te houden. Bij mogelijke besmettingen kan dan gemakkelijk aangegeven worden wie aanwezig was tijdens de rit. Geef je naam bij vertrek dan ook door aan de verantwoordelijke wegkapitein die op zijn beurt de aanwezigheidslijst doorgeeft aan Marc of Nicole (via mail of WhatsApp).

Begroet elkaar niet door elkaar aan te raken. Er zijn voldoende alternatieven voor een handdruk, knuffel of een kus.

Andere richtlijnen die verplicht toegepast dienen te worden zijn:

 • Blijf thuis als je ziek bent. Hoesten, keelpijn, lichaamstemperatuur boven 37,5, diarree, spierpijn, … zijn symptomen van het virus. Ondervind je één van deze symptomen, blijf dan thuis!
 • Was je handen voor je vertrekt naar de groepsrit met zeep of handzeep.
 • Neem je eigen bevoorrading mee.
 • Vermijd nauw contact met de andere clubleden. Hou voldoende afstand (minstens 1,5 meter)
 • Spuwen en snot wegblazen tijdens de rit is niet toegestaan en is sowieso niet hoffelijk. Daarom voorzie je best een aantal papieren zakdoeken om tijdens de groepsrit te gebruiken. Je houdt die uiteraard bij en gooit die thuis weg in een afgesloten vuilnisbak.
 • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen
 • Het beperkt verplaatsen met de wagen naar het vertrekpunt is toegelaten. Uiteraard is met de fiets naar het vertrekpunt gaan het meest aangewezen.

 

Veiligheid is en blijft de hoogste prioriteit. We doen er alles om de verspreiding van het Coronavirus in te dijken. We rekenen op ieders verantwoordelijkheid en gezond verstand.

 

Sportieve groeten,

Het Bestuur

 

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *